Otazníky nad dalším financováním veřejnoprávních médií trvají

Kvůli finanční nejistotě se sešli členové stávkového výboru NOO ČT Praha s generálním ředitelem ČT Petrem Dvořákem. Ten je informoval o výsledcích svých jednaní v Poslanecké sněmovně, Senátu a s ministrem kultury Martinem Baxou.

Důležitá byla podle Dvořáka schůzka Stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky, které předložil sadu návrhů na změny financovaní ČT, které by pomohly překlenout nadcházející obtížné období, než bude přijat nový zákon o veřejnoprávních médiích. Generální ředitel ČT současně konstatoval, že cítí pro návrhy neformální podporu některých stran. Zatím bez kladného výsledku jsou ale schůzky s ministrem kultury Baxou.

Předseda NOO Vlastimil Vojtěch vyjádřil znepokojení, že Rada ČT vůbec nereaguje na vyhlášení stávkové pohotovosti. Považuje to za neadekvátní postoj v situaci, kdy ČT hrozí finanční nejistota.

Diskutovalo se také o avizovaném propouštění v ČT. V této souvislosti odbory apelují na vedení ČT, aby byly s předstihem informovány o kritériích, která budou rozhodovat o rušení pracovních míst.

Generální ředitel Dvořák upozornil, že případné snižování počtu zaměstnanců, včetně omezení výroby, vyplyne ze schválení, nebo neschválení návrhu rozpočtu na rok 2023 Radou České televize.